Παγκόσμια ύφεση και παράλυση του χρηματοοικονομικoυ συστήματος παρόμοια με αυτή που προκάλεσε η Lehman Brothers, θα μπορούσε να επιφέρει μία πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, τόνισε σε δηλώσεις του ο επίτροπος της ΕΕ για νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.
«Οι αμερικανικές αρχές ελάχιστα γνώριζαν το Σεπτέμβριο του 2008 για το τι θα επακολουθούσε μετά την πτώχευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers», ανέφερε ο κ. Ρεν σε φινλανδικό περιοδικό.
Όπως τόνισε «αυτό είχε ως αποτέλεσμα», να παραλύσει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, οδηγώντας στη μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930».
Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, οι συνέπειες από μια πτώχευση της Ελλάδας «θα είναι αντίστοιχες, αν όχι χειρότερες».
Η προειδοποίηση του Όλι Ρεν, περιλαμβάνεται σε στήλη που δημοσιεύτηκε στο φιλανδικό εβδομαδιαίο περιοδικό Suomen Kuvalehti, ενόψει της συνάντησης των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για την επίσημη έγκριση του πακέτου οικονομικής στήριξης της Ελλάδας ύψους 110 δις ευρώ.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 16 χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ που θα συνεδριάσουν σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες αναμένεται να δώσουν την τελευταία τους επιβεβαίωση ότι ο μηχανισμός οικονομικής αρωγής προς την Ελλάδα θα ενεργοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Θα επιβεβαιώσουν συνεπώς οτι δεν τίθεται θέμα αδυναμίας εξυπηρέτησης του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα να εξοφλήσει στις 19 Μαΐου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την εκταμίευση των δανείων προς την Ελλάδα δεν έχουν απολύτως ολοκληρωθεί σε όλες τις εμπλεκόμενες στον δανεισμό χώρες.
Στο μεταξύ, η βρετανική χρηματαγορά ανησυχεί καθώς για πρώτη φορά από το 1974, τα εκλογικά αποτελέσματα δεν βγάζουν σαφή νικητή. Οι επενδυτές είναι ήδη φοβισμένοι από την ελληνική κρίση.
Η αβεβαιότητα για το αν η κυβέρνηση Παπανδρέου καταφέρει να εφαρμόσει στο ακέραιο τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβάλει η ΕΕ το ΔΝΤ και η ΕΚΤ προκαλεί νέα έκρηξη του κόστους κρατικού δανεισμού. Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έκανε νέο άλμα πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης.
Το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds αυξήθηκε μέχρι τις 1.008 μονάδες βάσης, για να υποχωρήσει, στις 11:24, στις 998,1 μονάδες βάσης.
Αντίστοιχα σε υψηλά επίπεδα- σαφώς όμως πολύ χαμηλότερα από τα ελληνικά- κινούνται τα spread των χωρών του Νότου της ευρωζώνης, δηλαδή της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Άρθρο από το Hellenic Business (www.hbnews.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου